Arabayla yurtdışına çıkmak

Çok merak edilen ve genelde zahmetli olduğuna inanılan yurtdışına arabayla çıkmak konusunu anlatalım. Sırasıyla önemli konuların üzerinden geçelim. Mekan örneği olarak İpsala sınır kapısını düşünebilirsiniz.

Ehliyet – Şöförün yeni ehliyeti olmalı. Eski ehliyet ile de çıkılır ancak boşuna masraf edip uluslararası ehliyet çıkarmanız gerekiyor. Yeni ehliyet ile bu sorun kalmadı. İlla eski ehliyet ile çıkmanız gerekiyorsa Turing’den ücretini ödeyerek uluslararası ehliyet alabilirsiniz. Turing ofisi olan sınır kapılarından tabi. Bu bilgilerin en güncel halini şuradan alabilirsiniz.

Araba kimin? – Kendi aracınız ise sorun yok. Başkasının ise ya da şirket aracıysa sahibinin noterden izin belgesi vermesi gerekiyor. Şirket sizinse ya da imza yetkiniz varsa imza sirküsü yanınızda olmalı. Kiralık araç ise aracın sahibi olan şirketten adınıza düzenlenmiş izin belgesi gerekiyor. Yani ya sizin olacak ya izin belgeniz olacak. İzin belgesi ve imza sirküsünün Türkçe olması yeterli, çıkarken bizim taraf bakıyor, karşı taraf ise temel bilgileri kontrol ediyor, belgenin ingilizce ya da yerel dilde olmasına gerek yok.

Yeşil sigorta – Trafik sigortasının yurtdışı için olan versiyonu. En az 15 günlük, en çok bir yıllık yapılabiliyor. Trafik sigortası satan her sigortacıdan yaptırabilirsiniz. Trafik sigortanızın süresi bitmişse yaptıramazsınız. Unutmuşsanız ya da önden uğraşmak istemezseniz İpsala gibi büyük sınır kapılarında Turing ofisleri var, 24 saat açıklar, aynı bedele çıkmadan hemen önce oradan yaptırabilirsiniz. Bedeli euro olarak hesaplanır ve şuradan güncel bedelleri görebilirsiniz. Mesela arabalar için 15 günlük sigorta bedeli 47 € civarında. Kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

Başka ne lazım? – Hiçbir şey. Aracınız ile önce gümrük kapısı girişinde plaka ve isim yazdırarak içeriye girersiniz. Sonra ilk kulübede pasaport polisine pasaport verirsiniz, ruhsat sormaz. Yurtdışı çıkış pulu da lazım tabi, genelde oralarda bir yerde satılır. Pasaport sonrası ileriye devam edip gümrük kulübesine geçersiniz, ruhsat, vekalet, şöför pasaportu ister. Aracı kaydeder, isterse bagaja falan bakar. Devam edip kapıdan çıkarken plaka ve isimden son bir kontrol yaparlar. Bizim taraf ne ehliyete bakar ne de yeşil sigortaya.

Karşı tarafta neye bakıyorlar? – Genelde tek kulübede iş biter. Pasaport, ruhsat, vekalet, yeşil sigorta verirsiniz, kaydeder geri verirler. Ehliyet sorarsa yeni ehliyeti gösterirsiniz, yoksa uluslararası ehliyeti. İkisi de yoksa geri gönderirler. Yeni ehliyet işi başladığından beri pek ehliyet sormuyorlardı, son iki seferde de sordular. Neden bilinmez. Eğer Yunan adalarına çıkacaksanız kimse ehliyet sormaz, eski de olsa gidin, çok gittim hiç sormadılar.